ORTOPEDIA

Ortopediska inlägg

Ortopediska inlägg (fotbäddar) är ett hjälpmedel för ömma och trötta fötter. De avlastar eller korrigerar fötterna för att rehabilitera olika typer av belastningsskador. Inlägg kan även hjälpa vid akuta smärttillstånd eller inflammationer. För friskare fötter krävs ofta en kombination av ortopediska inlägg, bra skor och träning (sjukgymnastik).

Garanti

I våra priser ingår kontroll och justering av inläggen i sex månader efter leveransen. Om tillståndet trots allt inte blir bättre kan det bero på orsaker som kräver andra åtgärder. Inga krav på byte eller återköp kan ställas då inläggen är individuellt anpassade och inte kan användas av någon annan.

Efterkontroll

Efterkontroll är rekommenderat efter ca ett år. Kontakta oss för att boka en tid. Livslängden på inläggen är 1-3 år och beror på hur mycket de används, användarens vikt samt aktivitetsnivå.

Förnyelse

Har du fått individuellt tillverkade inlägg kan du ta med gipsmodellerna och lämna in direkt i vår reception utan att boka tid. Är gipsmodellerna över 5 år gamla eller andra skador/smärtor tillkommit under tiden kan det ibland vara nödvändigt att göra nya gipsmodeller. Fötterna tenderar att förändras med åldern.

Fotbäddar via SLL

Möjlighet att få inlägg/fotbäddar förskrivna via landstinget finns för dem som uppfyller SLL:s kriterier. Det måste då finnas en så kallad THORD-remiss utfärdad av specialistläkare inom ortopedi, reumatologi, medicinsk rehabilitering, dermatologi eller diabetes. Bidragsberättigade diagnoser kan exempelvis vara diabetiker, reumatiker, patienter med svårare funktionsnedsättning eller gravt deformerade fötter.

ortopediska inlägg och sulor
Ortopediska sulor och inlägg Ortopedia
För rengöring

För rengöring av inlägg av plast eller gummi kan du använda tvål och ljummet vatten. Låt dem torka i rumstemperatur. Har inläggen en läderyta kan de smörjas in med ofärgad skokräm.

Skoval

Skoval är viktigt om du har inlägg. Inläggen tar i allmänhet lite mer plats och finns löstagbara sulor ska dessa med fördel tas ut och ersättas av inläggen. Det finns även vissa modeller på sandaler som är lämpliga för inlägg.

Till en början kan inläggen kännas ovana, men de ska inte orsaka andra eller ökade besvär. Får du ökade besvär bör du kontakta oss för en kontroll och ev. justering. För ytterligare information se: https://www.vardgivarguiden.se/behandlingsstod/hjalpmedelsguiden/